^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Hesperiidae » Pyrginae » Spialia orbifer


Spialia orbifer

(Hübner, 1823) - törpe-busalepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 20-28 mm
Tápnövény: Rubus idaeus, Potentilla spp., Sanguisorba spp.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft
Hasonló faj(ok): A fajhoz nagyon hasonló a nyugati törpebusalepke (Spialia sertorius), de a törpe busalepke (Spialia orbifer) hátulsó szárnyának fonákjának zöldes vagy barnás színével különíthető el a nyugati törpebusalepkétől. A nyugati törpebusalepke (Spialia sertorius) hátulsó szárny fonákja mindig sötét barnásvörös, de a törpe busalepke (Spialia orbifernél) is megfigyeltek vöröses színezetű példányokat.
Faj leírása:

A szárnyak alapszíne bársonyos barnásfekete, rajzolata viszonylag rendezett és szabályos foltsorokból áll. Elülső szárnya megnyúlt, azon a fehér szegélyfoltsor nem árnyékszerű, hanem éles és az r5, valamint m1,2 ér közé zárt két fehér folt közeledik a sejthez, ezért a fehér foltsor inkább ívelt, mint szögben megtört. Az elülső szárny külső szegélyén a rojtot hét fekete csík vágja ketté, azon a szegélytér szalagja fehér, nyílhegy alakú foltokból áll, a harántér hiányzik. A hátulsó szárnya tompa tojás alakú, azon a foltok élesek, nagyok, lekerekítettek, a fehér rajzolati elemek összterjedelme kicsi. A hátsó szárnyán a harántér hiányzik, az m3 ér mindkét szárnyon majdnem egyenes folytatása a cu ér főágának (a Pyrgus nemhez hasonlóan). Elülső szárnyának fonákja fakó sötétszürke, a felső szegély mentén sárgás olajzöld, hátsó szárnyának fonákja sárgás- vagy olajzöld.

Palearktikus elterjedésű faj, vikariál a nyugati törpebusalepkével (Spialia sertorius), amelynek elterjedésének keleti határa éppen hogy benyúlik Magyarországra. Hazánk keleti adatai inkább a törpebusalepkére (Spialia orbifer)vonatkozhatnak.A két fajt sokáig nem választották szét, az elterjedésük Ausztriában átfed, a nyugati törpebusalepke (Spialia sertorius) morfológiai stabil.

Hazánkban sztyepréteken található. A hernyója kevéssé ismert, állítólag orvosi vérfűn (Sanguisorba officinalis) levelein él. A faj két nemzedéke áprilistól júniusig és júliustól szeptemberig repül.

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó