^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Noctuidae » Cuculliinae » Shargacucullia verbasci


Shargacucullia verbasci

(Linnaeus, 1758) - ökörfarkkóró-csuklyásbagoly

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 43-55 mm.
Tápnövény: Tápnövényei különböző ökörfarkkóró-fajok, főként a Verbascum phlomoides (egyes adatok szerint a Buddleia virágait is elfogyasztja).
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): A többi Shargacucullia fajtól könnyen elkülöníthető az alapján, hogy a hátulsó szárnya fonákjának közepén egy barna pötty látható.
Faj leírása:

Holomediterrán-iráni faj, mely Európában nyugat felé a Brit-szigetekig, északra Skandináviáig terjed, areája keleten az Uraiig illetve Nyugat-Afganisztánig húzódik. Viszonylag széles ökológiai tűréshatárú faj, a száraz, meleg gyepbiotópokon túl a xerotherm és mezofil erdők nyíltabb szegélyein és tisztásain, hegyi réteken is előfordul. Magyarországon általánosan elterjedt, eléggé gyakori, de lepkeként sehol sem tömeges. Kiváló repülő, kora szürkületkor kel szárnyra és táplálkozik; rendszerint az éjszaka második felében jelenik meg a fényforrások körül. Egyetlen nemzedéke az ország déli részén április utolsó napjaiban, másutt általában május elején kezd repülni, késői példányaival még júliusban is találkozhatunk. Hernyója kissé kékes tónusú fehér, a fej erősebben kékes, sohasem sárga. A fekete és sárga pontok aprók, nem folynak össze határozott mintázattá. Tápnövényei különböző ökörfarkkóró-fajok, főként a Verbascum phlomoides (britanniai adatok szerint a kertekben a Buddleia virágait is elfogyasztja). Típuslelőhely: Európa. [Ronkay&Ronkay, 2005]

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó