^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Noctuidae » Cuculliinae » Shargacucullia scrophulariae


Shargacucullia scrophulariae

([Den. & Sch.], 1775) - görvélyfű-csuklyásbagoly

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 38-47 mm.
Tápnövény: Tápnövényei a Scrophularia nodosa, továbbá (sokkal ritkábban) Verbascum austriacum, V. nigrum, esetleg más Verbascum-fajok. Kelet-Magyarországon nagy számban találtuk hernyóját a lila ökörfarkkórón (Verbascum phoeniceum)
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): A többi Shargacucullia fajtól csak szakértő (talán csak Ronkay László) képes elhatárolni. az imágót. Kizárólag hernyó alakját érdemes határozni!
Faj leírása:

Holomediterrán faj, rokonaitól eltérően a nedvesebb élőhelyekhez kötődik, így Nyugat-, Közép- és Észak-Európában szélesen elterjedt, míg dél felé fokozatosan egyre lokálisabbá válik. Európa nyugati felén a Brit-szigetek kivételével mindenütt előfordul, de a Földközi-tenger északi medencéjében erősen sporadikusan fordul elő. Areájának délnyugati és keleti határai kérdésesek a hozzá hasonló rokon fajokkal való összetéveszthetősége és a S. osthelderi BOURSIN, 1933 vitatott taxonómiai rangja miatt; legkeletibb biztos adata Nyugat-Törökországból származik. Mezofil és nedves domb- és hegyvidéki réteken, patak- és folyóvölgyekben, nagyobb kiterjedésű síkvidéki erdők tisztásain él, Magyarországon számos lelőhelyét ismerjük, de mindenütt szórványosan fordul elő. Egyetlen nemzedéke májustól júliusig repül, a mesterséges fény vonzza. A kifejlett hernyó július-augusztusban található, leginkább a tápnövény virágjait és magkezdeményeit, később félig érett magjait fogyasztja. (= rivulorum GUENÉE, 1852). Típuslelőhely: Ausztria, Bécs környéke. [Ronkay&Ronkay, 2005]

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Imágó