^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Noctuidae » Cuculliinae » Shargacucullia gozmanyi


Shargacucullia gozmanyi

(G. & L. Ronkay, 1994) - Gozmány-csuklyásbagoly

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret vv
Tápnövény: Hernyójának tápnövénye mindenekelőtt a lila ökörfarkkóró (Verbascum phoeniceum), emellett a Verbascum nigrum és a Scrophularia canina.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): A többi Shargacucullia fajtól csak szakértő (talán csak Ronkay László) képes elhatárolni. az imágót. Kizárólag hernyó alakját érdemes határozni!
Faj leírása:

Pontomediterrán faj, elterjedésének nyugati és északi határát a Kárpát-medencében éri el. Eddigi ismereteink szerint Ausztria keleti, kontinentális határvidékén, Magyarországon, Szlovákiában, a Bánátban és a Déli-Kárpátok lábainál, valamint a Balkán-félsziget egyes pontjain honos. Legközelebbi rokona a Földközi- tenger délnyugati medencéjében előforduló S. erythrocephala WAGNER, 1913. Élőhelyei xerotherm síkvidéki és alacsony középhegységi rétek, szikla-és pusztagyepek, sziklaszurdokok, bokorerdők szegélyei és tisztásai. Magyarországról leírt faj, a középhegységből, az Alföld homokvidékeiről és a Dél-Dunántúl egyes pontjairól vannak adatai. Egyetlen nemzedéke április végétől május végéig-június elejéig repül, rajzási ideje a vele együtt előforduló S. scrophulariae DENIS & SCHIFFERMÜLLER fajénál mintegy két-három héttel korábbi. A lepkék aktív viráglátogatók, a mesterséges fény vonzza őket (= scrophulariae auct. nee DENIS & SCHIFFERMÜLLER, 1775; osthelderi auct., nec BOURSIN, 1933; eugeniae BECK, 1990, partim.). Típuslelőhely: Magyarország, Nadap. [Ronkay&Ronkay, 2005]

Képek

Természetfotó
Imágó
Pete
Lárva
Tápnövény