^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Saturnidae » Saturnia pyri


Saturnia pyri

([Denis & Schiffermüller], 1775) - nagy éjjeli pávaszem

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 100 - 105 mm (hím), 110 - 145 mm (nőstény)
Tápnövény: Hernyója tavasz végétől nyár végéig elsősorban gyümölcsfákon, főképpen szilván (Prunus domestica), körtén (Pyrus communis) és dión (Juglans regia) él; a nemzetközi szakirodalom említi még a kőris (Fraxinus) és a nyár (Populus) fajokat; Korompai Tamás kökényen (Prunus spinosa) észlelte.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 50 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj.
Faj leírása:

A Földközi-tenger európai és afrikai partjai mentén, egészen Iránig elter­jedt faj nálunk országszerte előfordul, helyenként és időnként gyakori. IV közepé­től V végéig, VI elejéig repül, a mesterséges fény vonzza. Vöröses petéit a nőstény a tápnövényre helyezi. Kifejlett hernyója eléri a 12 cm-t. Színe zöld, oldalain sárga hullámos vonal fut. Szelvényenként 6, élénkkék, jól fejlett szemölcse van, ezeken néhány szőrszál áll. A háti szemölcsök egyes szőrei bunkóban végződnek. Az 1. tor­szelvényen csak 4 szemölcs van. Fehéres légzőnyílásait vörösbarna gyűrű veszi körül, a ugyanilyen színűek a torlábai is, valamint a haslábak végei. A tavasz végétől elsősorban gyümölcsfákon, főképpen szilván, körtén, almán és dión él, s ezek törzsén és ágain szövi VIII-ban barna, szürkésbarna, kemény gubóját. Barna bábjának fekete szárnytokjai vannak. Áttelel, néha többször is. Nálunk országszerte elterjedt, s míg régebben az intenzív vegyszeres mezőgazdasági művelési módszerek miatt egyedszáma erősen lecsökkent, napjainkban újra sok helyütt gyakori. Egyetlen nemzedéke májusban repül, leginkább a késő éjszakai és kora hajnali időszakban aktív. Hernyója tavasz végétől nyár végéig elsősorban gyümölcsfákon, főképpen szilván (Prunus domestica), körtén (Pyrus communis) és dión (Juglans regia) él.

Az imágó homloka sötétbarna, a tarkó és a vállak halványsárgák, a tor sötétbarna. Az egész testet sűrű szőrzet fedi, amely a potrohon hosszabb, mely sötétbarna-szürkésbarna gyűrűs. A fej és a tor bársonyosan szőrős. Az elülső szárny töve sötétbarna, a tőteret 1 halványbarna és 1 sötétbarna sáv határolja, amelyek nem futnak ki az elülső szegélyig. A szegélytér és a középtér nagyobb részén halványszürkén behintett. A nagy, feltűnő pávaszem fekete, piros vagy rózsaszín, fehér és barna színű gyűrűkből, illetve foltokból áll. A külső harántsáv széles, hullámos, illetve zegzugos. A csúcstér, valamint a szegélytér külső sávja kávészínű. A kávébarna sávot belül sárga sáv kíséri, a szegélytér többi része barna. A hátulsó szárny az elsőhöz hasonló, azonban a tőtér nem sötétbarna.

Szakirodalom
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente: Saturniidae

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó