^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Lycaenidae » Polyommatinae » Plebeius sephirus


Plebeius sephirus

(Frivaldszky, 1835) - fóti boglárkalepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 27-31 mm
Tápnövény: Szártalan csűdfű (Astragalus exscapus)
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Az NBMR Programban szereplő faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 100 000 Ft
Hasonló faj(ok): A Plebeius-fajok. A hím felszíne halvány ibolyáskék, fekete szárnyszegélye a Plebeius-fajok közül a legkeskenyebb, a hátulsó szárnyán a szegély mentén fekete pontok sorakoznak, rojtjának belső része fekete, külső része fehér. A nőstény felszíne barna, szegélyén vörös foltokkal, rojta egészében barnásfehér.
Faj leírása:

Az elülső szárny felső szegélyének hossza 17-19 mm. Löszpuszta-gyepekben élő, hazánkban meglehetősen lokálisan előforduló faj, melynek hernyója monofág, a szártalan csűdfüvet (Astragalus excapus)fogyasztja. Fóton 1944-ben találták meg, és egészen a ’80-as évek végéig csak innen voltak adataink. Ezt követően több lelőhelye vált ismertté, és kutatásaink alapján úgy véljük, hogy ezek száma a közeljövőben még jelentősen nőni fog. Egy nemzedéke van évente, amely május közepétől-végétől június elejéig-közepéig repül. Kiemelkedő természeti értéket képviselő lepkefajunk.

Szárnyainak fonákján a vörös szalag nem tölti ki teljesen a belső ívfoltok és a külső pontsor közötti részt, ezért a fehér színezet a vörös szalag és a szárny szegélye között igen széles, s ez a világos zóna azért is szembetűnő, mert a külső foltsor apró pontokká zsugorodott. A hím szárnyainak felszíne platinafényű tompa ibolyásszürke, a fekete szegély igen keskeny (a Plebeius-fajok közül a legkeskenyebb), a hátulsó szárnyon a szegélyfoltsor külső foltsorának pontjai jól láthatók. A hátulsó szárny szalagja sárgásvörös. A nőstény szárnyainak felszíne sötétbarna, a szegélyfoltsor vörös szalagja az elülső szárnyon csak ritkán látható, a hátulsón rendszerint terjedelmes és a külső pontsor is erős; fonákja meleg, világos kávébarnás szürke. A hátulsó szárnyon a belső ívfolt ívei magasak, hosszúak, nyílhegyszerűek.A fonák színe a világosszürkétől a sötét egérszürkéig változhat. A nőstény felülső foltsora ritkán átnyúlhat az elülső szárnyra is.

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó
Pete
Tápnövény

Videók