^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Pieridae » Pierinae » Pieris rapae


Pieris rapae

(Linnaeus, 1758) - répalepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 34-49 mm
Tápnövény: A hernyók keresztesvirágúakon, mindenekelőtt káposztán, repcén, ikravirágon és kányazsomboron élnek. Míg az I. nemzedékbeli hernyók többnyire vadnövényeken tartózkodnak, addig a II. nemzedék tagjai szívesen vándorolnak át a kultúrnövényekre. Különösen kedvelik a káposzták belső, úgynevezett szívleveleit.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): A Pieris mannii elülső szárnyainak csúcsa fekete és kisebb is, mint a P. rapae. A magyar fehérlepke (P. manni) elülső szárnyainak csúcsa fekete, és a fekete behintés majdnem a szárnyszegély közepéig húzó¬dik A hátulsó szárny felső szegélyének végében díszlő fekete folt is jóval nagyobb a magyar fehérlepkén. A két faj csak a Bükk hegységben, a Tornai-karszton és Bánátban fordul elő. A balkáni ál-répafehérlepke (P. pseudorape balcana) megtévesztésig hasonló: a legjobb bélyeg a két faj elkülönítésére az balkáni ál-répafehérlepke tiszta, haloványsárga fonákján az erek enyhe, szürke pikkelyekkel való behintettsége.
Faj leírása:

Észak-Afrikától egészen a Himalája lábáig,majd Japánig terjedt. Észak-Amerikába és Ausztráliába a század folya­mán hurcolták be. Turkesztán és Belső-Ázsia hegyvidékein testvérfaja, a P. tadjika honos. Az elülső szárny felső szegélyének hossza 23-26 mm. A hím szárnyain kevés a rajzolat. Az elülső szárnynak csak a legcsúcsa szürke, és a középtéri fekete pötty is kicsi, halovány. A nőstény rajzolata valamivel erőteljesebb, és elülső szárnyán két nagyobb pötty látható. Hátulsó szárnyuk fonákja haloványsárga, szürkés behintéssel. Az első nemzedék kisebb, felül krétafehér alapszínű,míg a nyári és az őszi nemzedék inkább sárgás. Három vagy négy - egymásba folyó - nemzedékben, április elejétől november elejéig. Kultúrtájakon mindenütt előfordul, de az ember által kevéssé bolygatott élőhelyeken sokkal ritkább. Vándorlásra, kóborlásra haj­lamos faj, nagyobb magasságokban is előfordul. Hernyója kerti veteménye­ken, elsősorban pillangósokon él. Kártevő.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó