^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Pieridae » Pierinae » Pieris bryoniae marani


Pieris bryoniae marani

(Moucha, 1956) - világos hegyi fehérlepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 40-46 mm
Tápnövény: Arabis halleri, Biscutella laevigata, Thlaspi- fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 50 000 Ft
Hasonló faj(ok): A Pieris napi.
Faj leírása:

Az elülső szárny felső szegélyének hossza 21-26 mm. Szurdokerdők faja, elsősorban mészkövön fordul elő az Északi-középhegységben, illetve a Kárpátok alacsonyabb vidékein. A hernyó tápnövényei a Lunaria redivia, a Dentaria bulbifera, továbbá Arabis és Hesperis fajok. Két nemzedéke fejlődik évente, május-júniusban és július-augusztusban. Magyarországon már csak a legmagasabban fekvő területeken (például: Kékestető) található, másutt  minden bizonnyal hibridizálódott a rokon Peris napi fajjal. Határozása problémás lehet, a nőstények szárnyfelszíne a rokon fajokhoz képest sokkal sötétebb, az erek környéke sötét behintésekben jóval gazdagabb. A hímek nagyon hasonlóak egymáshoz, az eltérések kismértékűek.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor a Pieris napi és a Pieris bryoniae nem két faj. Enzimelektroforézissel a különbség a kettő között alig észlelhető, a két taxon keresztezhető és a hibridek tovább tenyészthetőek. A pete és a hernyók is egyformák, a báb is nagyon hasonló. Tehát tulajdonképpen két alfajról van szó, de mert a kettő nagyon különböző ökológiai igényeket kíván, nem tudnának a természetben talán sosem teljesen összekeveredni. Ezért sokan "félfaj"-nak (semispecies) tartják őket. Ilyen esetben a latin név írásmódja: Pieris (napi) napi és Pieris (napi) bryoniae.

Az ökológiai igények miatt pl. az Alpok és a Kárpátok magasabb régióiban (1500m felett) a bryoniae jól tudja tartani magát, itt nagyon tipikus a nőstény, de a hím is. Ezen a területen a napi csak egyenként jelenik meg, az alsóbb régiókból odarepülve. Általában kb.1300 méter alatt a bryoniae már nem fordul elő, különös esetektől eltekintve. Ilyen esetek azonban akadnak többfelé, ahol a byoniae a jégkorszak idejéből visszarekedt (Jura hegység, Bécs környékén egy felláp, Bükk hegység, stb.), vagy ahol a napi magasabbra felhatol (Déli Alpok). Ezeken a helyeken köröskörül mindenütt virágzik a napi népessége, és az idők folyamán állandó "bepárosulások" történtek. Ezért ezek a populációk (a bükki is) már nem tipikus bryoniae-k, hanem tulajdonképpen alfaj-hibridek, sokféle átmeneti formával a kettő között. Ennek következtében nagyon sokszor csak úgy körülbelül lehet megmondani, hogy melyik taxonhoz tartozik egyik másik lepke. Ezek azonban valóban csak körülbelül tartoznak valahová, mert genetikailag is átmeneti alakok.

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó