^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Geometridae » Ennominae » Phyllometra culminaria


Phyllometra culminaria

(Eversmann, 1843) - csüngő araszoló

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 8-12 mm (hím)
Tápnövény: Életmódjáról, tápnövényéről semmi publikált ismeret nem létezik.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Az NBMR Programban szereplő faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 100 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj, legfeljebb nagyobb molyok (Pyralidák)
Faj leírása:

Az Urál-vidékén felfedezett faj Közép-Ázsia nyugati felén (Nyugat-Turkesztánban), valamint Közép-Európában él. Ponto-kászpi faunaelem, Magyarországon kívül csupán Türkmenisztánból és Törökországból vannak új előfordulási adatai. Hazánkban éri el elterjedésének nyugati határát, sztyepreliktum faj. Biztos élőhelyei Magyarországon a Vértesre és a Keleti-Bakonyra korlátozódnak. Irodalmi adatok szerint előfordul még a Pilisben és Veszprém környékén.

Nyílt és félig záródott dolomit sziklagyepekben, dolomitplatókon fordul elő, igen érzékeny a gyep záródására. A hímek nappal repülnek, napsütéses időben, május folyamán. Fejlődési alakjai és tápnövénye(i) egyelőre ismeretlenek.

Az imágó szárnyai, különösen az elülsők, nyújtottak. Alapszíne sárgásszürke, az elülső szárny tő- és középterében az erek mente fehér, maguk az erek sötétbarnák. A külső harántsáv széles, fehér. A szegélytér külső fele fehér, de az erek az alapszínnel megegyező színűek. Rojtja hosszú fehér, az ereknél sötétbarna csíkozással. A nőstények csökevényes szárnyai keskenyebbek és világosabb színűek, velük csak pár méteres távolságok megtételére képes. A hím csápja tollas, a nőstényé fonalas. Más araszolófajjal nem téveszthető össze (esetleg habitusban hasonló egyes molylepke csoportokhoz).

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó