^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Geometridae » Ennominae » Perconia strigillaria


Perconia strigillaria

(Hübner, 1787) - fehérszárnyú aranyaraszoló

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 28-34 mm.
Tápnövény: seprűzanót (Sarothamnus scoparius), valamint csarab (Calluna spp), hanga (Erica spp.) és aggófű (Senecio spp.) fajok
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 2 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj.
Faj leírása:

Európában, Kisázsiában és Közép-Ázsiában elterjedt faj. Hazánkból eddig csak kevés példánya került elő a Dunántúlról (Sopron, Kőszeg, Mecsek és a környező dombvidék), illetve az ország északkeleti résziről (Tokaj, Bodrogszegi).

Erdőkben, erdőszegélyeken repül, kedveli a nyíres-fenyéreket, csarabosokat, fenyveseket és magasfüvű sztyepréteket is. Hernyója seprűzanóton (Sarothamnus scoparius), valamint csarab (Calluna spp), hanga (Erica spp.) és aggófű (Senecio spp.) fajokon él. Egyetlen nemzedéke május végétől június végéig repül.

Az imágó feje és tora kissé sárgás hamuszürke, potrohán barna rajzolat van. Szárnyainak alapszíne fehéresszürke, de az egész szárnyfelületen elszórtan találhatók szürkéssárga pikkelyek, amelyek az elülső szárny tőterében és az elülső szegély mentén a legsűrűbbek. Mind az elülső, mind pedig a hátulsó szárnyán három szürkéssárga, aranyfényű harántsáv húzódik. Fonákja csaknem fehér, a behintés sűrű, sötét, a rajzolat barnássárga. Rojtja közepesen hosszú, szürkésfehér.

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Imágó