^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Nymphalinae » Nymphalis xanthomelas


Nymphalis xanthomelas

(Esper, 1781) - vörös rókalepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 55-65 mm
Tápnövény: Fűzfélék, leginkább Salix caprea és Salix alba.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 50 000 Ft
Hasonló faj(ok): A nagy rókalepke (Nymphalis polychloros). Az előbbi fajnál sötétebb megjelenésű, szélesebb a fekete szegélysávja. Legbiztosabb határozóbélyege az elülső szárnya csúcsában látható fehéres rész a szegélysáv és a fekete folt között. A szakkönyvekben található határozókulcsok alapján terepen nem lehet biztosan elkülöníteni a nagy rókalepkétől (Nymphalis polychloros), mivel ezeket a határozóbélyegeket csak kifeszített „preparált” lepkéken lehet jól látni. Minden egyes esetben meg kell hálóval fogni a lepkét és meg kell határozni, különben csak félrevezető adatokhoz jutunk.
Faj leírása:

Szárnyának alapszíne élénk sárgásvörös, a csúcstér feketéje és a mögötte álló nagy fekete folt között feltűnő, világos foltocska van, amelynek a belső része tiszta fehér, kifelé viszont sárgába megy át. A külső szegély feketéje igen széles, élesen határolt, a hátulsó szárny szőrzete élénk sárgásvörös, a második és harmadik lábpár okkersárga. A szegélyek sárga foltocskái, és a hátulsó szárny kék félholdjai élénkek, nagyok.

Délnyugat-szibériai faunaelem, nemorális (ligeterdei) faj. A Palearktikum középső és keleti részén elterjedt, a Kárpát-medencében nyugati areahatárát éri el. Magyarországon jelenleg igen ritka és lokális. Az 1970-es éveket megelőzően még elterjedt és gyakori fajnak számított a hazai patakvölgyekben, ám az 1980-as években teljesen eltűnt.

Élőhelyei liget- és láperdők, elsősorban sík- és dombvidéken. A hernyók társasan élnek, főleg víz fölé hajló fűzfélék gallyain. Hernyójának tápnövényei különböző fűz (Salix spp.), leginkább kecskefűz (Salix caprea) és fehér fűz (Salix alba) és nyár (Populus spp.) fajok. Egyetlen nemzedéke június júliusban repül.

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó
Lárva
Báb