^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Nymphalinae » Nymphalis polychloros


Nymphalis polychloros

(Linnaeus, 1758) - nagy rókalepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 55-65 mm
Tápnövény: Főleg szil- és fűzfélék (Ulmus, Salix spp.)
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft
Hasonló faj(ok): A vörös rókalepke (Nymphalis xanthomelas). Terepen nehezen lehet elkülöníteni a vörös rókalepkétől (Nymphalis xanthomelas), a határozóbélyegeket csak kifeszített, preparált példányokon lehet látni, ezért ezt hálóval be kell fogni és meghatározni.
Faj leírása:

Az elülső szárnyak alakja megegyezik a c-betűs lepkéével, de a külső szegély nem annyira homorú, a hátulsó szárnyak sejtje nyitott. Szárnyainak alapszíne fakó okkerbarna, az elülső szárny felső szegélyén elhelyezkedő nagy fekete foltok és a csúcstér fekete foltja között tiszta sárga szín mutatkozik. A külső szegély fekete kerete viszonylag keskeny, második és harmadik lábpárja barna. Hátulsó szárnyának szőrzete rezesen fénylő, a szegélyek mentén apró, kék félholdak sora látható. A fonák belső fele sötét kakaószínű, a külső vöröses árnyalatú, a szegélyek simát feketés barnák. A sötét vonalkákból álló márványozottság sűrű és erős. A sejt végén apró, sárgásfehér pont foglal helyet. 

A palearktikus faj, mely Magyarországon mindenütt előfordul. Pontomediterrán-iráni-turkesztáni faunaelem, nemorális faj. Magyarországon jelenleg csak a középhegységi erdős területeken (pl.: Aggteleki-karszt, Zempléni-hegység) vannak stabil állományai. Az Észak-Alföld régióban ritkán – főként kora tavasszal – egyenként látható. Gradációs években vándorol, ilyenkor bárhol megjelenhet. Élőhelyei üde lomboserdők. Állományai erősen ingadoznak, leginkább domb- és hegyvidéki patakvölgyekben állandó. Hernyója társasan él. Tápnövényei fűz-fajok (Salix spp.), elsősorban kecskefűz (Salix capraea) továbbá szil (Ulmus spp.), nyár (Populus spp.) és vadkörte (Pyrus spp.) fajok. Szakirodalom szerint még alma (Malus spp.), kerti csonthéjasok (Prunus spp.), berkenye (Sorbus spp.), galagonya (Crataegus spp.) és nyír (Betula spp.) fajok is. Egyetlen nemzedéke június júliusban repül, majd áttelelve március májusban.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó