^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Limenitinae » Neptis rivularis


Neptis rivularis

(Scopoli, 1763) - nagy fehérsávoslepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 43-53 mm.
Tápnövény: Spiraea-fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 2 000 Ft
Hasonló faj(ok): A Neptis sappho alsó szárnyán két fehér sáv fut.
Faj leírása:

Elülső szárnya megnyúlt és lapos, külső szegélye meredek, csúcsa tompán lekerekített, hátulsó szárnya kerek. A szárnyak alapszíne fekete, a fonákon kávébarna. Az elülső szárnyak sejtjében fehér pettyek sora, hátulsó szárnyán csak egy széles fehér harántsáv látható. A sejt pettyei aprók, a harántsávokat alkotó foltok viszont, főként a hátulsó szárnyon igen szélesek. A rojtot beöblösödő fehér holdacskák díszítik, a csúcs rojtja is fehér. Hátulsó szárnyának fonákja ibolyás fényű, csokoládébarna, a fehér rajzolati elemek élesek. A kis fehérsávoslepke (Neptis sappho) alsó szárnyán két fehér sáv fut.

Közép- és Délkelet-Európától Közép-Ázsiáig terjedt el.Hazánkban hegy- és dombvidékeink meleg oldalain található. Élőhelyi természetes élőhelyei üde lomboserdők. Az utóbbi évtizedekben másodlagos élőhelyeket is meghódított, főként kertvárosokban, ahol a sövényként vagy csoportosan ültetett egzotikus gyöngyvessző (Spiraea spp.) bokrokhoz kötődik. A legalább közepes nedvességszintű biotópokat igényli (így hegyvidéki patakvölgyekben is előszeretettel repül), a túlságosan száraz erdőségekből hiányzik, vagy igen ritka. Az utóbbi években országszerte erősen megritkult, ám mivel tápnövényét a kiskert-tulajdonosok szerencsére szívesen ültetik dísznövényként, ezért populációinak egyedszáma – például a Mátrában is – néhol újra jelentősen megnőtt.

Hernyójának tápnövényei különböző gyöngyvessző fajok (Spiraea spp.). Egyetlen nemzedéke június elejétől július végéig repül, a rajzási csúcs június elejére esik.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó

Videók