^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Sphingidae » Sphinginae » Mimas tiliae


Mimas tiliae

(Linnaeus, 1758) - hársfaszender

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 55-80 mm.
Tápnövény: Hernyója elsősorban hárs (Tilia), illetve szil (Ulmus), tölgy (Quercus), fűz (Salix) és más lombosfa fajokon él; a nemzetközi szakirodalom emíti még a Prunus-, Betula-fajokat és az Alnus glutinosa, Alnus incana, Ulmus glabra fajt.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj.
Faj leírása:

A Palearktikum nagy részén elterjedt faj hazánkban országszerte előfordul s helyenként gyakori. 1 nemzedéke IV végétől VI elejéig repül, de szórványosan később is megjelenhetnek egyes — feltehetőleg 1 részleges 2. nemzedékhez tar­tozó — példányok. Késő alkonyatkor és éjszaka repül. Hernyója erősen elvékonyo­dik. Változatos árnyalatú zöld, de hátoldala sárgás vagy vörhenyes. Oldalain 7 sárga, vörössel szegett ferde sáv van. A légzőnyílásokat is vörös gyűrű veszi körül. Szarva zöld vagy kék, alatta vöröses, pajzs alakú rajzolat van. Nyáron és ősszel hárs, szil, tölgy, fűz és más lombos fafajokon él. Hernyója a talajon vagy a talajban, sokszor tápnövénye tövénél bábozódik. Tompafényű, feketésbarna vagy vörös­barna bábjának nyelvtokja hosszú, szárnytokja sötétebb árnyalatú. A báb telel át.

Euroszibériai faunaelem, silvicol (általános erdei) faj. A Palearktikum nagy részén elterjedt faj, hazánkban országszerte előfordul, helyenként gyakori.

Szakirodalom
Goulet H.: Sphinx moths

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó