^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Limenitinae » Limenitis populi


Limenitis populi

(Linnaeus, 1758) - nagy nyárfalepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 65-80 mm
Tápnövény: Természetes élőhelyein kizárólag a rezgőnyár (Populus tremula), azonban a múlt században történt nemesnyártelepítések a hűvös patakvölgyeket is kisebb-nagyobb mértékben érintették, emiatt elképzelhető, hogy egyes nemesnyár egyedeken is kifejlődhet, erre azonban nincsen bizonyított adat.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 100 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj.
Faj leírása:

Alapszíne fekete, a hímeké mélyebb, helyenként átüt rajta a fonák barna és szürke színezete, fehér foltjait jórészt fekete behintés takarja el. A nőstényen a foltok nagyok, tiszta fehérek, a sejtet fehér sáv szeli át, a középtér fehér szalagja szaggatott, a szegély mentén két sor fekete folt van, amelyet s csúcstérben és a külső szögletben vörös szín keretez. Hátulsó szárnyán a fehér szalag egyenletes, a nőstényen széles, a szegélytéren fekete félholdak sora látható, a félholdakra vörösesbarna majd ismét fekete ívek borulnak, a szegélyen lapos, szintén fekete ívekből álló foltsor húzódik. Szárnyainak fonákja élénk barnásvörös, a fekete rajzolat helyét jórészt fényes kék vagy rozsdavörös szín foglalja el. A hátulsó szárnyán a fekete pontok vörösesbarna szalagban helyezkednek el. A szárnyak szegélye fekete.

Eurázsiai faj.A faj Magyarországon Sopron és Kőszeg környékén, a Mátrában, a Bükk-hegységben és Jósvafő környékén figyelhető meg. Faunaterületünk belső részéről az utóbbi évtizedekben kipusztult, feltehetően a faj számára kedvezőtlenül alakuló mikroklimatikus viszonyok miatt.

Élőhelyei lomboserdők. Hernyójának tápnövénye természetes élőhelyein kizárólag a rezgőnyár (Populus tremula), előfordulhat még fekete nyáron (Populus nigra), azonban a múlt században történt nemesnyártelepítések a hűvös patakvölgyeket is kisebb-nagyobb mértékben érintették, emiatt elképzelhető, hogy egyes nemesnyár egyedeken is kifejlődhet, erre azonban nincsen bizonyított adat. Imágójának egy nemzedéke május közepétől július közepéig repül, a rajzási csúcs június végére esik.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó

Videók