^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Geometridae » Ennominae » Lignyoptera fumidaria


Lignyoptera fumidaria

(Hübner, 1825) - füstösszárnyú ősziaraszoló

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 25-30 mm
Tápnövény: Fészkesvirágúak, elsősorban a közönséges cickafark (Achillea millefolium)
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Az NBMR Programban szereplő faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 100 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj.
Faj leírása:

Szaggatott elterjedésű sztyepreliktum-faj, amely a Kárpát-medencében éri el elterjedésének nyugati határát. Hazánkon kívül előfordul Ausztriában, Bulgáriában, Ukrajnában, és Oroszország európai részének dél-keleti részén.  Biztos élőhelyei hazánkban a Budai-hegységben az Érd-Tétényi-fennsíkon, a Velencei-hegységben, a Gerecsében és a Vértesben találhatók, ugyanakkor az Északi-Középhegységből (Mátra), és a Bakonyból is vannak adatai.

Hernyója a szakirodalmi adatok szerint cickafark fajokon fejlődik, elsősorban a közönséges cickafarkon (Achillea millefolium) él. Az edafikusan fátlan száraz gyepekben fordul elő, elsősorban dolomiton, helyenként édesvízi mészkövön kialakult zárt sziklagyepekben, puszatfüves lejtőkön, puszatgyepekben. Egyetlen nemzedéke késő ősszel, időjárástól függően október végétől december elejéig repül. A hímek nappal aktívak.

A fajra jellemző az erős ivari kétalakúság. A hím szárnyfesztávolsága 25-30 mm, nősténye szárnyatlan. A hím szárnyai - karcsú testéhez viszonyítva - nagyok, szélesek. Elülső szárnya fényes barnásszürke, a sejtvégi folt helyén változó méretű, szétfolyó halvány árnyékfolt figyelhető meg. Hátulsó szárnya világosabb, a barna árnyalat rajta kevésbé erős. Szárnyatlan nősténye egyöntetű halványszürke, potrohának háti részén középen fekete foltsor húzódik. A hímek a keresztvonalak hiánya és a szétfolyó árnyékfolt alapján könnyen felismerhetők.

Az Alsó-Ausztriában, Magyarországon és a Szovjetunió európai felének déli részén elterjedt faj magyarországi populációi megegyeznek a törzsalakkal. Hazánk­ban eddig csak a Középhegység nyugati részének néhány pontján gyűjtötték, ritka. Egyetlen nemzedéke késő ősszel, október végétől december elejéig repül; az imá­gókat leginkább napfényes, szélcsendes novemberi délelőttönként láthatjuk. Her­nyója hengeres, zöldesszürke, hosszanti sávjai világosak, feje hússzínű. Cicka­farkon él. Pete vagy egészen apró hernyóalakban telel át. Bábja fényes feketés­barna. A nőstény bábján feltűnő a szárnykezdemények hiánya. [Vojnits,1980]

Szakirodalom
Magyar nyelvű publikációk

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó