^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Sphingidae » Macroglossinae » Hyles livornica


Hyles livornica

(Esper, 1779) - sávos szender

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 68-90 mm
Tápnövény: Hernyójának hazai tápnövénye legtöbbször galaj (Galium), de egyébként polifág, lágyszárúakon és cserjéken is élhet; a nemzetközi szakirodalom említi még a Vitis-, Parthenocissus-, Euphorbia-, Linaria-, Epilobium-, Antirrhinum-, Rumex-, Scabiosa-, Linum-, Fuchsia-, Asphodelus- és a Gossypium-fajokat.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): A többi Hyles fajtól kis gyakorlattal jól elkülöníthető.
Faj leírása:

Az Óvilág trópusain elterjedt és gyakori faj rendszeresen vándorol. Egyes években hazánkban is megjelennek V—VI-ban bevándorolt példányai. Ezekből kifejlődik egy hazai nemzedék, valamint a nyár folyamán újabb példányok vándo­rolhatnak be. Sokszor éveken keresztül nem jelenik meg. Alkonyatkor kezd rajzani, de a megfigyelések szerint nagy vándorlásai idején már délután is repül. Apró petéi világoszöldek. Kifejlett hernyója zöld, apró és sárga pettyekkel sűrűn behintett. Hátán halvány rózsaszínű sáv fut végig, emellett minden szelvényen 1-1 szögletes fekete folt, valamint 1-1 rózsaszínű, fehérrel szegett folt is van. Oldalán sárga vonal fut végig, a lábak tövénél vöröses foltok vannak. Hasoldala, lábai piszkos-sárgák, légzőnyílásai fekete petty belsejében helyezkednek el. Feje, szarva rózsa­színű. A hernyó olykor feketés, hátoldalán sárga vonalakkal. Polifág, lágyszárúa­kon és cserjéken is élhet. Nálunk legtöbbször galaj (Galium) fajokon figyelték meg a hernyóját. Összenőtt levelek között bábozódik. A bábok egy része még az Ősz folyamán kikel, a visszamaradók — az összes többi fejlődési alakkal együtt a tél folyamán nálunk kivétel nélkül elpusztulnak (= daucus  CRAMER , 1777).

Paleotrópusi-szubtrópusi faunaelem, vándor faj. Az Óvilág trópusain elterjedt és gyakori faj rendszeresen vándorol, így egyes években hazánkban is megjelennek májusban-júniusban bevándorolt példányai, amelyekből a nyár folyamán kifejlődik egy hazai nemzedék. Ezzel teljesen egybevágnak megfigyeléseink, miszerint csak egyetlen évben figyeltük meg ezt a fajt, akkor is először május végén egy kopott példányt, majd ugyanitt, júliusban egy teljesen ép, frissen kelt egyedet. Hernyója lágyszárúakon polifág.

Szakirodalom
Goulet H.: Sphinx moths

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó