^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Lasiocampidae » Gastropacha populifolia


Gastropacha populifolia

([Denis & Schiffermüller], 1775) - nyárlevél-pohók

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 40-75 mm., a nőstény lényegesen nagyobb, mint a hím.
Tápnövény: Hernyója nyár (Populus) és fűz (Salix) fajokon él; a külföldi szakirodalom említi még a kőrist (Fraxinus) is.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): Gastropacha quercifolia
Faj leírása:

A Palearktikumban szórványosan elterjedt faj hazánkban országszerte előfordul, elsősorban ártereken, ligeterdőkben, ültetett nyárasokban, de lokális és általában ritka. 1 vagy 2 nemzedéke van; VI—VIII-ban, illetve V—VI-ban és VIII-ban repül. Az Alföldön és általában az ország déli részén kétnemzedékes. Kezdetben halványszürke petéje később megbarnul. A nőstény kis csomókban helyezi el a tápnövény ágaira vagy a levelekre. Különböző árnyalatú szürke hernyója sötéten pettyezett. Szelvényközei sárgásak. A közép- és utótoron feketés-kék folt látható, az utóbbinak vörös magja van. Szőrzete az előző fajéhoz hasonla­tos. Nyáron, illetve ősszel nyár és fisz fajokon él. Az őszi hernyó áttelel. Szőrökkel kevert szürkés vagy sárga szövedékben bábozódik. Bábja feketésbarna, erős fehér behintéssel. Szelvényközei és tövisei halványabbak.

Euroszibériai faunaelem, nyárfogyasztó faj. A Palearktikumban szórványosan elterjedt, hazánkban országszerte előfordul, de lokális és ritka. Fő élőhelyei az árterek, ligeterdők, ültetett nyárasok. Kétnemzedékű faj, amely május – júniusban, valamint július – augusztusban repül főként ártéri ligeterdőkben, nyárasokban, illetőleg nedves, zártabb réteken. Lárvája nyáron és ősszel táplálkozik fűz- és nyárféléken.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó