^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Notodontidae » Notodontinae » Furcula bicuspis


Furcula bicuspis

(Borkhausen, 1790) - erdei púposszövő

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 34-42 mm.
Tápnövény: Betula- és Alnus-fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 2 000 Ft
Hasonló faj(ok): Furcula furcula és Furcula bifida.
Faj leírása:

A palearktikus régió lomberdő-övezetében kelet felé az Usszuriig elterjedt faj hazánkban szórványosan él, sokfelé — szárazabb hegy- és dombvidékeinken, valamint az Alföld legnagyobb részén — hiányzik. Elsősorban nyíresekben tenyé­szik, de sokfelé égerligetekben is előfordul, s néhány helyen, pl. Belső-Somogy ligeterdeiben vagy a Vasi-hegyhát (Őrség) nyíreseiben gyakori; ezeken a helyeken a legnagyobb egyedszámú Furcula-faj. A mesterséges fény vonzza. Kétnemzedékes (IV—V, VI vége—VIII eleje). Feketésbfbor petéit kisebb csoportokban helyezi el tápnövénye leveleire. Idősebb hernyója zöld. A potroh hátoldalán sárgával szegé­lyezett vörösbarna sáv fut, a tor hátoldalán is 1 különálló, ugyanilyen színezetűfolt van. A potroh sávja a 7. szelvénynél erősen kiszélesedik. Feje barna, farok-villái vörösek. Nyár elején és ősz elején elsősorban nyíren (Betula pendula), a Dél-Dunántúlon mézgás égeren (Alnus glutinosa) is él. Tápnövényén kéregdarabokkal kevert tömött szövedékben bábozódik. Feketésbarna bábja van, az őszi bábok áttelelnek.

A faj nedves és hűvösebb mikroklímájú élőhelyeken májustól szeptemberig látható, elsősorban Betula és Alnus fajokon fejlődik. Noha országszerte számos üde erdőben, lápban előfordul (főként domb- és hegyvidéken), ám lokális és egyedszáma általában alacsony, s csak a számára legkedvezőbb biotópokban gyakoribb. Jelentős természeti érték, amely a Vörös Könyvben potenciálisan veszélyeztetett fajként szerepel. Kétnemzedékes faj, az első április-május, a második július-augusztusban repül. Hernyója nyíren és égeren fejlődik.

Elülső szárnyának széles, sötét középső sávjának szegélyei nem élesen rajzoltak. A fej és vállak hamuszürkék vagy barnásszürkék. A potrohon világosszürke és sötétszürke gyűrűk váltogatják egymást, esetenként a potroh kissé sárgás. A szárnyak alapszíne krétafehér, több-kevesebb szürke vagy sárga árnyalattal. Az elülső szárnyon a rajzolat szürke, a tőtérben és a külső szegélyen elhelyezkedő foltok, valamint a középfolt sötétszürke. A hátulsó szárny belső szeglete szürke. A világos színű fonákon a rajzolat markáns, a rojt fehér.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Imágó