^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Lasiocampidae » Eriogaster lanestris


Eriogaster lanestris

(Linnaeus, 1758) - barna gyapjasszövő

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 30-40 mm.
Tápnövény: Hernyója késő tavasszal, kora nyáron (ápilis közepétől, végétől - május végéig, június elejéig) - eleinte - közös szövedékben él főként galagonyán (Crataegus) és kökényen (Prunus spinosa), ritkábban szilvafán (Prunus domestica), hárs fajokon (Tilia), a német szakirodalom említi még a nyír (Betula) és fűz (Salix) fajokat is.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj, de hernyója összetéveszthető más fajokkal, így például a gyűrűsszövő (Malacosoma neustria), aranyfarú szövő (Euproctis chrysorrhoea) hernyójával, amelyek szintén szövedéket készítenek.
Faj leírása:

Euroszibérirai faunaelem, erdőszegély-faj. Palearktikus faj, amely hazánkban elterjedt, de általában ritka; az Alföld nagy részéről hiányzik. Az imágó kora tavasszal rajzik, bokros erdőszéleken, cserjésekben és cserjésedő legelőkön látható. Az elmúlt években a Nyírségben (mi) nem észleltük. Hazánkban sokfelé elterjedt, de meglehetősen lokális faj, amely elsősorban hegy- és dombvidéki területeinkről ismert, az Alföld nagy részéről azonban hiányzik. Az imágó kora tavasszal rajzik, bokros erdőszéleken, nyílt hegy- és dombvidéki réteken, cserjésekben és legelőkön látható. Hernyója késő tavasszal, valamint kora nyáron (április közepétől, végétől - május végéig, június elejéig) főként galagonyán (Crataegus) és kökényen (Prunus spinosa), ritkábban szilvafán (Prunus domestica), illetve hárs fajokon (Tilia) fejlődik. A lárvák eleinte közös szövedékben élnek, majd később szétszélednek a fészekből.

Az imágó feje és a tor sötét barnászürke, vagy feketésszürke. A potroh és a tor megegyező színű, a nőstény nagy farpamacsa lilásszürke. A szárnyak rövidek és mérsékelten szélesek, lilásbarnák. A szárnyak szegélytere világosabb a tő- és középtere sötétebb színű. Az elülső szárnyon sárga középfolt van. A belső harántsáv elmosódott barna, a külső sárga és folytatódik a hátulsó szárnyon is.

Szakirodalom
Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület: Gyapjasszövők hernyófészkei
Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület: Lepkehatározó - Eriogaster catax és Eriogaster lanestris

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó
Pete
Lárva

Videók