^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Geometridae » Ennominae » Erannis ankeraria


Erannis ankeraria

(Staudinger, 1861) - Anker-araszoló (magyar téliaraszoló)

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 32-40 mm
Tápnövény: Fraxinus ornus, Quercus pubescens
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
NATURA 2000-es faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 100 000 Ft
Hasonló faj(ok): Az Alsophila aceraria, az Erannis defoliaria és az Agriopis aurantiaria, azonban ezek a fajok késő ősszel repülnek. Vele egy időben repül a nagyon hasonló Agriopis marginaria, ám annak elülső szárnyán, az erek végénél pontsor húzódik.
Faj leírása:

Adriato-pontomediterrán faunaelem, Quercetális faj. Hazánkban a Széchenyi-hegyen, továbbá a Mecsek, a Vértes, a Gerecse, a Mátra, a Budai-hegység és a Bükk déli lejtőin fordul elő. Meleg karsztbokorerdőkben, tölgy-kőrises bokorerdőkben, elsősorban déli kitettségű, mészkőkibúvásos lejtőkön él. Rajzása február végétől március végéig tart. A hím éjjel virágokon, főleg húsos som virágján táplálkozik. A hernyó tápnövénye a virágos kőris (Fraxinus ornus) és a molyhos tölgy (Quercus pubescens).

A hím elülső szárnya halvány selyemfényű okkersárga, míg a hátulsó szárny selyemfényű fehér. Legfontosabb határozóbélyege az, hogy a szárnyak külső szegélyénél, az erek végződéseinél nem húzódik foltsor. Fonákja sárgásfehér, az elülső szárnyon ritkább, míg a hátulsón sűrűbb barna behintéssel. Szárnyrojtja viszonylag hosszú, halványokker színű, fényes. A nőstény teljesen szárnyatlan, szárnycsonkja is hiányzik.

Szakirodalom
Magyar nyelvű publikációk

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó