^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Endromidae » Endromis versicolora


Endromis versicolora

(Linnaeus, 1758) - tarkaszövő

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret A nőstények 55-75 mm, míg a hímek 45-60 mm nagyságúak
Tápnövény: Betula- és Alnus-fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 5 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj.
Faj leírása:

A Palearktikum középső sávjának északi részén gyakori. Délebben ritkább. Magyarországon az Északi-középhegység néhány pontján (Eperjes-Tokaji hegység, Észak-Borsodi Karszt, Bükk) valamint Nyugat-Magyarországon és Dél-Dunán­tfilon figyelték meg, ez utóbbi élőhelyein gyakoribb. Hegyvidékeinken elsősorban nyíresekben, a Dél- és Nyugat-Dunántúlon nyír- és égerligetekben él. Kedvező időjárás esetén az alacsonyabban fekvő vidékeken már III közepén megkezdődik a rajzása és csak a magasabb hegységekben húzódik el V közepéig. A hím napos időben, a déli órákban sebesen száguldozik a tápnövénye körül vagy erdőszegélye­ken. A nőstény kora este jelenik meg, fényre is repül. Később a hím ismét rajzik és ilyenkor felkeresi a mesterséges fényt, elsősorban a higanygőzlámpát. Tojásdad petéje zöld, később megbarnul. A nőstény a tápnövény ágainak a végére helyezi el azokat. Hernyója 16 lábú, zöld. Oldalai sárgásak, barnával pontozottak a fej és a tor oldalain éles fehér sáv, a potrohszelvényen felül 1-1 ferde vonal, valamint a 2-7. potrohszelvényen a légzőnyílások alatt 1 homályosabb fehér sáv van; utóbbi a haslábak külső oldalain is folytatódik. 8. potrohszelvénye púpos. V elejétől nyír vagy éger fajokon él. Feketés szövedékét a talajon készíti el. Bábja barna, légzőnyílásai sötétebbek. A báb telel át (= versicolor LINNAEUS, 1761).

Magyarországon főleg hegyvidéki nyíresekben és patakmenti égerligetekben fordul elő, de Dél- Nyugat Dunántúlon a dombvidéki égerlápokban is megtalálható. Az imágók március közepétől májusig repülnek, a hím nappal is repül. Hernyója májustól nyír és éger fajokon fejlődik.

Az imágó feje sötétbarna, a gallér sárga, a tor barna, a gallér mentén sötétbarna, kétoldalt sárgás ívvel. A tor vörhenyes, hátán sötétbarna szőrökkel. Az elülső szárny barna, a csúcstér és a szegélytér sötétebb. Mindkét harántsávot 1 sötétbarna és 1 fehér csík alkotja, a belső enyhén homorú, a külső Z alakot ír le. A tő- és középtér fehér behintésű, a csúcstérben nagy fehér foltok vannak, az erek fehér sávban végződnek. A nőstények világosabb alapszínűek.

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó
Báb