^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Lycaenidae » Polyommatinae » Cupido osiris


Cupido osiris

(Meigen, 1829) - hegyi törpeboglárka

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 25-30 mm
Tápnövény: Onobrychis-fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 50 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj. A nősténye hasonlít a Cupido minimus-ra. A hím felszíne ibolyáskék, a nőstényé barna, kékes behintéssel. A fonákja világosszürke, tövénél kékes behintéssel, apró fehérgyűrűs fekete pöttyökkel. Hátulsó szárnyán nincs farkinca.
Faj leírása:

Elülső szárnyának fonákján a szemfoltok ugyanakkorák, mint a hátulsóén. A szárnyai felül liláskékek, a nőstényé barnák, szárnyainak tőterén csillogó kék pikkelyek helyezkednek el, a szárnyak egyébként teljesen rajzolatmentesek. Mindkét ivar hátulsó szárnyán nincs farkinca. A hátulsó szárny fonákján a kígyózó foltsorból hiányzik fölülről a második folt. Alapszíne tiszta porszürke. Ahátulsó szárny foltsorából több folt is hiányozhat.

Dél-Európában és Ázsiában terjedt el, hazánkban az Északi-középhegység egyes pontjain fordul elő (Cserhát, Bükk, Aggteleki-karszt). Középhegységi sziklagyepekben, száraz, bozótos, déli fekvésű hegyoldalakon, kizárólag mészkövön előforduló lepkénk.

Hernyójának tápnövényei baltacím-fajok (Onobrychis spp.), elsősorban a homoki baltacím (Onobrychis arenaria)és a dudafürt (Colutea arborescens), amelynek virágzatában táplálkozik. Évente két nemzedéke repül, az első májusban, míg a második generáció júliusban rajzik.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó