^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Pieridae » Coliadinae » Colias myrmidone


Colias myrmidone

(Esper, 1780) - narancsszínű kéneslepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 36-48 mm.
Tápnövény: Astragalus- és Cytisus-fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 50 000 Ft
Hasonló faj(ok): A Colias croceus szárnyszegélyében az erek sárgák
Faj leírása:

Az imágó csápbunkója fokozatosan kiszélesedik. Tora erőteljes, szőrös, potrohszőrzete simább. Szárnyainak alapszíne tűzvörösbe hajló mély narancsvörös. Elülső szárnya magas, háromszögletes. Mindkét ivar hátulsó szárnya kerek, az erek szabadok, a harántér is zegzugos. A hátsó szárnyán a fekete szegélytér keskeny, finoman ívelt, a sejt végén a narancsszínű petty meglehetősen homályos. Hátulsó szárnyán a gyöngysor foltjai nagyok, lépcsőzetesen követik egymást, a szürke behintés erős, a sejtvégi petty éles, erős. Mindkét ivar hátulsó szárnyának fonákján élénk, sötét tojássárga színű, a sejtvégi, 8-as alakú petty élénk ezüstszínű.

A hím szárnyainak fekete külső szegélyterében az erek is feketék, a nőstény hátulsó szárnyán a gyöngysor majdnem teljes, az egyes foltok szögletesek. A hím fekete szegélyterének széles belső határa ívelt, csak kissé hullámos, a sejt végén ülő fekete petty közepes nagyságú. A nőstény elülső szárnyának fekete szegélye belül ívelt vagy kissé megtört, a benne helyetfoglaló pettyek nem nagyok (általában 1-2 mm átmérőjűek), a tőtér szürke. Egyes nőstények elülső szárnya krémszínű, hátulsó szárnya szürkés, fonákja olyan, mint a hímé.

Közép-Európában, a Balkánon és a régi Szovjetunió délnyugati részein honos faj. Magyarországon a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén homokbuckái között fordult elő. Az utóbbi két évtizedben magyarországi állományai jelentős mértékben csökkentek, majd az utolsó, nyugati határszélen élő állománya is eltűnt pár éve.

Élőhelyei pusztafüves lejtősztyeppek és erdőssztyepprétek. Hernyójának tápnövényei csüdfű fajok (Astragalus spp.)és zanót fajok (Cytisus spp.), elsősorban a selymes zanót (Cytisus ratisbonensis) és gombos zanót (Cytisus supinus). Két nemzedékének imágójamájustól júniusig valamint augusztustól szeptemberig repül, a rajzás csúcsa május végére és augusztus elejére esik.

Több mint valószínű, hogy a faj Magyarországról kipusztult, utolsó állományai az Őrségből voltak ismertek. Noha ezt sokan az emberi tevékenység káros hatásainak tulajdonítják, ám figyelembe kell venni, hogy a lepkefajnak a környező országokban jóval magasabb tengerszint feletti magasságban vannak állandó kolóniái (Romániában például számos 7-800 m körüli magasságban található réten igen gyakori).Hazai kipusztulásának valószínűleg klimatikus okai vannak.

Szakirodalom
Magyar nyelvű publikációk
Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület: Lepkehatározó - Coliadinae, Plusiinae

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó

Videók