^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Geometridae » Ennominae » Chondrosoma fiduciaria


Chondrosoma fiduciaria

(Anker, 1854) - magyar ősziaraszoló

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 23-26 mm
Tápnövény: Achillea spp., Artemisia spp., Euphorbia spp., Centaurea spp.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Az NBMR Programban szereplő faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 100 000 Ft
Hasonló faj(ok): Más fajjal nehezen téveszthető össze, a habitusukban hasonló Lycia fajok tavasszal repülnek. Leginkább az N. zonariára emlékeztet, mely faj jelentősen nagyobb, alapszíne feketés, rajzolata pedig kontúros, fehéres színű.
Faj leírása:

A Kárpát-medencében hazánkon kívül Ausztriából és Szlovákiából van adata. Magyarországon négy lelőhelye ismert, a Tétényi-fensík, a Csepel-sziget (innen valószinüleg kipusztult), Peszér környéke (valószínűleg innen is kipusztult), és az ásotthalmi Emlékerdő tisztásai. Posztgalciális sztyepreliktum, a hosszú idő óta (edafikusan) fátlan ősgyepek maradványain, zárt dolomitsziklagyepekben, magasabb füvű pusztagyepekben, homokpusztaréteken és szikes pusztákon él.

A fajt erős ivari kétalakúság jellemzi. A hím szárnyainak alapszíne szürke, az elülső szárnyon a tőtértől a középtér elülső harmadáig húzódó világosabb színű folt, valamint világos, megtört harántsáv található, melyek kevésbé határozottan a hátulsó szárnyon is folytatódnak. Nősténye szárnyatlan, fészkes virágzatúakra (Achillea, Artemisia, Centaurea) petézik. Az imágók az első őszi fagyok után kezdenek rajzani, általában október második felétől november végéig, december elejéig repülnek. A röpképtelen nőstényeket a hímek nappal keresik fel.

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó