^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Noctuidae » Hadeninae » Celaena leucostigma


Celaena leucostigma

(Hübner, 1808) - sötétbarna nádibagoly

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 32-38 mm
Tápnövény: Hernyójának tápnövényei Iris pseudacorus, illetőleg Cladium-, Glyceria-, Epilobium-, Sparganium-fajok (pl. Glyceria maxima, Carex acutiformis, Epilobium hirsutum). A hernyó a tápnövény belsejében fejlődik.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): Magyarországon nincs hasonló faj. Egy probléma van: nagyon változékony, így nem könnyű felismerni. Már többször előfordult, hogy a Novacki-könyvből - a hazánkban egyébként nem honos - Trigonophora flammea (Esper, 1785)-nak határozták!
Faj leírása:

Boreo-kontinentális faunaelem, helofil faj. Hatalmas elterjedési területtel rendelkező holarktikus faj. A Palearktikumban Észak-, Közép-, és Délkelet-Európától Közép-Ázsián keresztül egészen Japánig elterjedt. Hazánk egész területén előfordul, de lokális. Főleg mocsár- és lápréteken él, hegyvidéken patakvölgyekben. hernyójának tápnövényei az Iris pseudacorus, illetőleg Cladium-, Glyceria-, Epilobium-, és Sparganium-fajok (például: Glyceria maxima, Carex acutiformis, Epilobium hirsutum). A hernyó a tápnövény belsejében fejlődik. Noha Európa-szerte nagy területen (egészen Skandináviáig) elterjedt lepkefaj, eléggé lokális, és nem túl sok élőhelyén repül nagyobb egyedszámban. Nedves rétek, lápok, nádasokkal tarkított biotópok állata. A Tiszántúl vizes élőhelyein, különösen a jobb vízellátottságú területeken, szórványosan elterjedt, gyakoribb lepke.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Imágó