^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Noctuidae » Catocalinae » Catocala dilecta


Catocala dilecta

(Hübner, 1808) - nagy tölgyfa-övesbagoly

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 66-68 mm.
Tápnövény: Quercus-fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft
Hasonló faj(ok): Catocala sponsa, de a Catocala dilecta általában nagyobb, a hátulsó szárnya inkább világospiros ellentétben a Catocala sponsa inkább meggyvörös színénél, továbbá fontos határozóbélyeg, hogy a Catocala dilecta hátulsó szárnya fonákjának tövétől induló fekete vonal Y-alakot formáz, míg a Catocala sponsa szárnyfonákján nem látható ilyen alakú minta.
Faj leírása:

Mérete 66-72 mm. Dél- és Közép-Európában, valamint Észak-Afrikától a kisázsiai Taurus-hegységig elterjedt faj, amely bár Magyarországon mind a Dunántúli-, mind pedig az Északi-középhegységben sokfelé előfordul, ám lokális, és egyedszáma is jellemzően alacsony. Egyetlen nemzedéke július közepétől szeptember közepéig-végéig repül. Tápnövényei tölgyfélék (Quercus spp.).

Elülső szárnya megnyúlt, de magas, márványos mintázatú. A hátulsó szárnya kerek, a szárnyak szegélye hullámos, rajta 2 ívelt fekete szalaggal. A középső és hátulsó lábszárán tövisek vannak. Hátulsó szárnyának fonákján a fekete holdfolt középéből hosszú és éles fekete csík húzódik a szárny tövébe. Elülső szárnyának alapszíne sötét barnássárga, a belső keresztvonal ferde. A középtér főként a felső szegély alatt világosabb árnyalatú. A vesefolt nagy, a középtér árnyéka széles. A külső keresztvonal fekete és éles, felső része előtt „M” betűre emlékeztet. Az árnyékvonal zegzugos és meredek, 2 oldalról sötét kerete van. Hátulsó szárnya karmazsinpiros, a belső fekete szalag széles, a belső szegély felé elhomályosul, a széles fekete külső szegély belső határa párhuzamos vele, a rojt tarka.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Imágó