^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Hesperiidae » Pyrginae » Carcharodus lavatherae


Carcharodus lavatherae

(Esper, 1783) - tisztesfű-busalepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 50 000 Ft
Hasonló faj(ok): Carcharodus alceae
Faj leírása:

Az imágó elülső szárnya már a tőben széles, külső szegélye gyengén hullámos, a harántérnek csak a nyomai láthatóak. Elülső szárnyának alapszíne halvány olajzöld, a rajzolat olajbarna, az üvegszerű, áttetsző foltok igen nagyok, a rojt tarka. Szárnyán a rajzolat két széles, szaggatott harántsávból áll. A hímek szárnyának elülső szegélye alatt ránc van. Hátulsó szárnya kerekded, külső szegélye erősen csipkés (az m2 elcsökevényesedett), fehér rojtját az m és cu erek folytatásaként sötét hosszú farokszerű nyúlványok szelik át. A sötétbarna hátsó szárnyán két ívelt sorban fehér foltok helyezkednek el, a belső sor foltjai többnyire négyszögletűek, a külsőéi félhold vagy nyílhegy alakúak. Fonákján a fehér az uralkodó szín és többé-kevésbé megegyezik a szárny felszínével, csak jóval halványabb rajzolatú. Potroha nem hosszabb a hátsó szárny belső szegélyénél.

Észak-Afrikában, Dél- és Közép-Európában valamint Kisázsiában él. Magyarországon Vác környékén, a Duna-Tisza közének homokján és Debrecen környékén fordult elő, de az utóbbi öt évtizedből nincsen magyarországi adata. A hazai populációi megegyeztek a törzsalakkal.

Napos, száraz lejtőkön, napsütötte tisztásokon, réteken fordul elő, általában mészkövön. Hazai élőhelyei pusztafüves lejtősztyeppek és erdőssztyepprétek. Hernyójának tápnövényei tisztesfű fajok (Stachys app.), leginkább a hasznos tisztesfűn (Stachys recta), amin ősztől tavaszig táplálkozik. Imágója június elejétől július közepéig repül, a rajzási csúcs június közepére esik. Egymást követő nemzedékek májustól augusztusig repülnek.

Szakirodalom
Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó