^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Heliconiinae » Brenthis ino


Brenthis ino

(Rottemburg, 1775) - lápi gyöngyházlepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 38-43 mm
Tápnövény: Filipendula, Rubus, Sanguisorba spp.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft
Hasonló faj(ok): A Brenthis daphne, de annál jóval kisebb méretű és a hátulsó szárny fonákján az ibolyás szín kisebb kiterjedésű és sötétebb.
Faj leírása:

Hátulsó szárnyának fonákján a külső tár tarka: barna és okkersárga, illetve barnássárga foltok váltakoznak rajta, szegélytértől többé-kevésbé összefüggő barna vonal választja el. Szárnyaink felszíne fakó vörösesbarna, a nőstényeké sárga árnyalatú, a külső szegélyt kísérő foltsor pettyei megnyúltak, szinte sávvá értek össze. A tő sötét, füstös-fekete, a rajzolat határai elmosódottak. A szárnyakon helyenként fekete behintés, főként az erek mentén. A hátulsó szárnyának fonákján a középtér halványzöld, a tőtérben barnás behintés kiterjedtebb.

A Közép- és Dél Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj, Magyarországon Jósvafő környékén nedves patakvölgyekben és az Őrségben a leggyakoribb. Élőhelyei nedves síkvidéki és üde domb- és hegyvidéki nyílt területek. Síkvidéken többnyire láprétek, dombvidéken mocsárrétek és üde legelők, hegyvidéken dúsfüvű kaszálók, elsősorban tőzeges talajon.

Hernyójának tápnövénye nedves területeken pimpó fajok (Potentilla spp.), üde kaszálóréteken pedig a csabaire vérfű (Sanguisorba minor), előfordulhat még legyezőfű fajokon (Filipendula spp.) és ribiszke fajokon (Rubus spp.) és más vérfű fajokon (Sanguisorba spp.). Imágója június közepétől augusztus végéig, a rajzási csúcs július elejére esik.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó