^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Heliconiinae » Boloria selene


Boloria selene

([Den. & Sch.], 1775) - fakó gyöngyházlepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 35-41 mm
Tápnövény: Ibolyafélék (Viola spp.)
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft
Hasonló faj(ok): Legbiztosabb ismertetőjegye hátulsó szárnya fonákjának tövén a vörös részen látható nagy fekete pötty.
Faj leírása:

Az imágó csápja élesen, fekete-fehéren gyűrűzött. Elülső szárnya kissé kihegyesedik, az r2 is az r3+4+5 közös nyeléből ered, a hímeken nincsen androconium, a hátsó szárny sejtje nyitott. Hátulsó szárnyának fonákján a gyöngysort apró fekete pontok vagy ibolyás-barna kerek pontok és gyűrűk sora képviseli. A hátulsó szárnyának fonákján az apró fekete pontokból álló gyöngysor széles fahéjbarna szalagban foglal helyet, amely az m2-cu1 erek között megszakad. Egy, a felső szegélyen elhelyezkedő, továbbá a szárny közepén megtalálható nagy folt, valamint az m2,3 erek között megnyúlt folt és a szegélytér sapkafoltjai élénk ezüst- vagy ezüstfehér színűek, a sapkák hegyesek, egyszerűek. A középtér rajzolati elemei – a fent felsorolt ezüstfehér foltok kivételével – sárgák. Szárnyai felül élénk sárgásbarnák, fekete rajzolatuk éles, még a tőtérben is, ahol rendszerint igen kevés a fekete behintés. Legbiztosabb ismertetőjegye hátulsó szárnyak fonákjának tövén a vörös részen látható nagy fekete pötty.

Holarktikus faj, mely hazánkban mérsékelten meleg, nedves erdei tisztásokon, dombvidéki réteken, esetleg nyíltabb fenyvesekben fordul elő. Élőhelyei üde sík- és hegyvidéki gyepek, olykor ezek másodlagos formációi. Hernyójának tápnövényei ibolyafélék (Viola spp.). Imágója két nemzedékben repül, az első május június, második július augusztusban repül.

A fakó gyöngyházlepke hazánkban a Boloria euphrosynénél némileg gyakoribb. Mivel nedvességigénye alacsonyabb, ezért olyan , kevésbé nedves és hűvös területeken is meg tud telepedni, melyeken a Boloria selene nem, vagy csak időlegesen képes fennmaradni. A két rokon faj néhány helyen egyszerre repül. Országos szinten nem veszélyeztetett, ám állományai érzékenyek, ezért fokozott figyelmet és kíméletet érdemel.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó