^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Heliconiinae » Boloria euphrosyne


Boloria euphrosyne

(Linnaeus, 1758) - árvácska-gyöngyházlepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 40-44 mm
Tápnövény: Ibolyafélék (Viola spp.)
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 2 000 Ft
Hasonló faj(ok): A Boloria selene. A Boloria euphrosyne valamivel nagyobb, vörösebb a hátulsó szárny fonákja, a közepén illetve a szegélynél ezüstös foltok láthatóak.
Faj leírása:

Az imágó csápja élesen fekete-fehér gyűrűs, mint a fakó gyöngyházlepkéé (Boloria selene). Elülső szárnya kissé kihegyesedik, az r2 is az r3+4+5 közös nyeléből ered, a hímeken nincsen androconium, a hátsó szárny sejtje nyitott. Hátulsó szárnyának fonákján a többnyire fehér pupillájú, ibolyás-barna pettyekből álló gyöngysor élénksárga alapszínű szalagban foglal helyet, amelyet csak itt-ott tarkít némi fahéjbarna behintés. A tőtér mögött az ívelt szalag okkersárga csak a szárny közepén elhelyezkedő nagy megnyúlt folt ezüstös árnyalatú, a szegélytér foltjainak vörös sapkái helyesek, ibolyás-barnák, olykor rajzszög vagy ék alakúak. A tőtér és nagyrészt az okkersárga szalagot kívülről határoló terület ibolyás-piros. Szárnyai felül fakóbb és sötétebb vörösbarnák, mint a fakó gyöngyházlepkéé (Boloria selene), és a hátulsó szárny tőterén is terjedelmesebb fekete behintés van.

Holarktikus faj, mely csak Dél-Európa egyes részéről, valamint Japánból hiányzik. Magyarországon főként napos, füves erdei tisztásokon, ritkás erdőkben fordul elő. Noha országszerte elterjedt és számos más európai országban is megtalálható, igen érzékeny a káros emberi behatásokra (például az élőhely kiszárítására, vagy a levegőszennyezésre), ezért csak a jó természeti állapotó biotópokban tud hosszabb távon fennmaradni. Élőhelyei üde domb- és hegyvidéki gyepek, olykor ezek másodlagos formációi. Hernyójának tápnövényei ibolyafélék (Viola spp.). Imágója két nemzedékben repül, az első május június, második július augusztusban repül.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó