^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Heliconiinae » Argynnis pandora


Argynnis pandora

([Den. & Sch.], 1775) - zöldes gyöngyházlepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 65-75 mm
Tápnövény: Ibolyafélék, főleg a Viola tricolor.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 2 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj. Rózsás-piros és zöld fonákja, illetve termetes mérete alapján más gyöngyházlepke-fajjal összetéveszthetetlen.
Faj leírása:

Főként a Földközi-tenger környékén elterjedt faj, amely hazánkban mindenütt előfordul. Állományainak egyedszáma olyannyira ingadozik, hogy faunaterületünkről akár évekre is eltűnhet. Élőhelyei főként száraz és nyílt területek (például sziklagyepek, alföldi rétek, legelők), valamint nagyobb erdei tisztások. Mivel vándorlepke, ezért példányai lakott területeken is megjelenhetnek. Hernyójának tápnövényei különböző ibolya fajok (Viola spp.). A lepkék május elejétől szeptember végéig repülnek, a faj rajzási csúcsa június közepére esik.

A hím szárnyainak alapszíne barnássárga, az elülső szárny tőtere és a hátulsó szárny belső fele erős zöld behintésű. A nőstényeken csak az elülső szárny csúcsterében és a külső szegélyek mentén látszik az alapszín. A rajzolat mélyfekete, a nőstényen terjedelmesebb, a hím szárny erei szembeszökők zöldek. Az elülső szárny rajzolatának jellegzetessége, hogy a sejtvégi B-alakú fekete volt érinti a mögötte lévő S-alakú fekete vonal alsó részét: ez a sajátosság csak ezen a fajon fordul elő. Elülső szárnyának fonákján a csúcstér élénkzöld, a szárny többi része húspiros. A hátulsó szárny fonákja ugyancsak élénkzöld, amelyek különböző kiterjedésű ezüst fehér harántsávok vagy vonalak díszítenek, a gyöngyfolt sort apró ezüstfehér pontocskák képviselik, környékük kissé pirosas.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó