^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Sphingidae » Sphinginae » Agrius convolvuli


Agrius convolvuli

(Linnaeus, 1758) - folyófűszender (szulákszender)

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 90-125 mm
Tápnövény: Hernyójának tápnövényei főleg szulák (Convolvulus) fajok, Magyarországon főleg a folyondár szulák (Convulvulus arvensis), valamint a sövényszulák (Calystegia sepium). A hernyó éjjel táplálkozik júliustól szeptember végéig.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj.
Faj leírása:

Ez a Palearktikum déli részén, trópusi Ázsiában, Ausztráliában és környé­kón előforduló faj Magyarországon nem telel át, de évente rendszeresen bevándorol. Júniusban figyelhető meg először, de ekkor jóval ritkább, mint az őszi bevándor­lása idején (VIII vége, IX). Ősszel a nálunk kifejlődött imágók is rajzanak, olykor visszavándorolnak délre. A lepkék alkonyatkor peidnián és más, illatos, dús nektártartalmú virágokon táplálkoznak. Élénkzöld vagy kékeszöld, tojásdad petéi igen aprók. Hernyója változékony; zöld, barna vagy feketésbarna, szarva lapított. A zöld hernyók hátán sötétzöld vonal fut, a szelvények oldalán 1-1 fekete folt van. Okkerszínű ferde oldalvonalai felül fekete szegélyűek. Fején is fekete vonalak vannak. A barna alak hátán 3 világosabb sáv fut, torszelvényein okkerszínű sáv, potrohszelvényein oldalt 7 ferde sáv van. Fekete légzőnyílásait sárga gyűrű veszi körül. A fekete alak fő rajzolati eleme 1 sárga hosszanti vonal a háton. A hernyó nyáron, VII—IX-ben szulákfajokon, nálunk főleg a Convolvulus arvensis-en 61 s éjjel táplálkozik. Talajrepedésekben bábozódik. Bábja fénylő barna, a kremaster erős, hegyes. A nyelvtok a tor előtt felcsavarodott.

A Palearktikum déli részén, trópusi Ázsiában és Ausztráliában előforduló faj Magyarországon nem képes áttelelni, de évente rendszeresen bevándorol. Júniusban figyelhető meg először, de ekkor még jóval ritkább, mint az őszi bevándorlása idején - amikor a nálunk kifejlődött imágók is rajzanak már. Olykor visszavándorolnak délre. Az imágók alkonyatkor petúnián és más, illatos, dús nektártartalmú virágokon figyelhetők meg, amint azok a virág előtt lebegve szívogatnak.

Szakirodalom
Goulet H.: Sphinx moths

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó